Vinkkejä työnhakuun – hyvä hakemus

Työnhaku alkaa tarkoin mietityllä hakemuksella, onhan se ensikosketus mahdolliseen työnantajaan ja avain työhaastatteluun. Silti työhakemuksiin kiinnitetään liian vähän huomiota, paljastaa suomalainen tutkimus.

Millainen sitten on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus on persoonallinen, selkeä, kieliasultaan kohtelias ja sujuva. Hakemus ei ole elämänkertasi. Se tiivistää yhdellä sivulla koulutuksesi, osaamisesi ja motivaatiosi. Hakemus antaa osviittaa siitä, oletko sopiva hakemaasi työhön sekä millainen olet ihmisenä. Jo käyttämäsi sananvalinta kertoo sinusta paljon. Lyhyesti sanottuna: ajatuksella laadittu hakemus kirjaimellisesti myy sinut työnantajalle. 

Muutamia vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen:

1. Panosta aloitukseen - ensi rivit ratkaisevat! ”Olen vastavalmistunut, 23-vuotias insinööri” ei  oikein innosta lukemaan. Sen sijaan: ”haen konesuunnittelijan paikkaa, koska olen insinööri-opintojen ohella saanut kokemusta myös koneiden kokoonpanossa” säväyttää heti ja valottaa samalla hiukan työkokemustasi. 

2. Taustoita työnhakua: mikä on nykytilanne ja miksi haet kyseistä tehtävää. 

3. Kerro lyhyesti koulutuksestasi ja työkokemuksestasi sekä mahdollisista urahaaveistasi.

4. Jos sinulla on harrastuksia, joiden kautta saadusta kokemuksesta voi olla hyötyä haettavassa tehtävässä, mainitse niistä. 

5. Kerro, millainen olet. Tuo esiin parhaat ominaisuutesi, joista on hyötyä tulevassa tehtävässä. Esim.: oletko ryhmäpeluri, tarkka ja tunnollinen, luova jne.

6. Kerro milloin voit aloittaa työn ja miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään.

7. Kiitä hakemuksen vastaanottajaa käyttämästään ajastaan

8. Tarkista lopuksi kieliasu ja oikeinkirjoitus. 

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan ansioluettelo eli CV.